Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Немирівські ЕМ — колиска першопроходців._0

Немирівські ЕМ — колиска першопроходців.

19 вересня 2014

Від Вінниці до Немирова відстань невелика. Порівняно з іншими районами області, можна сказати, рукою подати. Тож по дорозі до немирівських енергетиків встигли продумати план свого відрядження. Насамперед, вирішили поспілкуватися з директором районних ЕМ, заслуженим енергетиком України Анатолієм Миколайовичем Чутким. Журналістів прес-служби ПАТ “Вінницяобленерго” він вже чекав і зустрів нас у досить скромному за інтер'єром службовому кабінеті. Там, власне, і відбулась розмова.

- Як давно ви працюєте в енергетичній галузі?

- О, я вже, можна сказати, аксакал. В енергетиці працюю майже 41 рік. Починав електромонтером розподільчих мереж тут, у Немирові. Був також майстром служби підстанції, потім старшим майстром, з 1983 року - головним інженером. На директорській посаді з березня 2006 року.

- Тобто, пройшли всі щаблі у своїй професії, обізнані з її премудростями і, напевно, можете сказати, в які часи було легше та краще, важче та гірше?

- Знаєте, легко енергетикам ніколи не було. Досі на моїй пам'яті складні 90-ті роки, коли люди працювали майже без зарплати і проблемою було для керівництва, як її видавати - грошима чи бартером, що тоді домінував. Крім того була складна проблема з електролініями. Розгалужені по всьому району на 95 сіл, і частина з них у 80 км були тоді ще сталевими та під напругою 10 тисяч вольт, часто ламалися. Уявляєте, як це було небезпечно! А ще на початку двотисячних років - зимова стихія наробила лиха. Обмерзання дротів завдало великих збитків. В нашому районі було знищено чимало електричних опор. Досі ще маємо відгомін тієї біди. А як дошкуляли крадіжки!

Лише, пригадую, в одному січні 2003 році наші контролери склали понад 300 актів щодо порушень користування електричною енергією. Працювали навіть у вихідні дні. Нині крадіжок значно менше, хоча час-від-часу все ж трапляються такі неприємні випадки. Скажімо, у поточному році складено близько сорока актів з цієї причини на суму 160 тисяч гривень. Намагаємося викорінювати подібне зло, активно ведемо роз'яснювальну роботу серед населення. Але найбільше тривожить нинішня ситуація в енергетиці, яку спричинили політичні моменти, а також військові події на Сході країни. Вчимося нині працювати в режимі суцільної економії. Тож, легко не буде. Та, з рештою, легко тільки тим, хто нічого не робить. Нам, енергетиками, роботи завжди вистачало і вистачить, аби тільки був мир в Україні.

- Ну, а з приємних моментів що пригадується?

- Ого, того у нас також не бракує! По-перше, маємо славну історію, чим дуже пишаємося. ЇЇ фундамент закладався ще на початку минулого століття (1900 р.), коли саме в Немирові було зведено першу в області парову електростанцію.

Трохи пізніше, після Великої Вітчизняної війни (1948 рік), саме у нас, в Немирові, було також створено першу енергетичну систему на базі місцевої дизельної електростанції потужністю у два танкових дизеля (по 300кВт), а в 1951-ому - введено в експлуатацію ще й Брацлавську міжколгоспну гідроелектростанцію потужністю 500кВт. Буквально через 2 роки, в жовтні 1953-ого - запрацювала Сокілецька гідроелектрстанція. Офіційною ж датою заснування Немирівських ЕМ вважається 1965 рік. Власне, вони були створені на базі місцевої дизельної електростанції, а також Брацлавської та Сокілецької ГЕС.

На той час до наших електромереж входили ще Тульчинська, Немирівська, Брацлавська та Ситковецька дільниця. Нині ж до структури Немирівських ЕМ входить дві дільниці - Брацлавська та Ситковецька на відстані, відповідно, 20 та 45 км від району. Нині там трохи перебудовуємо приміщення, приводимо все до європейських стандартів. Маємо також 5 бригад - чотири лінійних та бригаду з обслуговування підстанцій. До того ж, зауважу, наші бригади забезпечені автомобілями УАЗ високої прохідності, що дає можливість ліквідувати пошкодження в електричній мережі з малими затратами часу.

Також маємо лабораторію, диспетчерську, відділ енергозбуту, 29 контролерів, 4 інспектори. Загалом у наших електромережах нині працює 144 працівника. Обслуговуємо 442 трансформаторні підстанції загальною потужністю 61МВт. І ще додам, саме на базі наших електромережах у 1983 році вперше в області була задіяна система телеуправління в диспетчерській, а у 2003 році, в Чукові, було зведено першу в області експериментальну електролінію на самоізольованих проводах протяжністю 20 км. Відтоді там не маємо проблем ні з крадіжками, ні з погодними умовами.

- Виходить, енергетики Немирівщини - першопроходці?

- Саме так. І всі ті історичні моменти, про які вам розказав, документально представлені в матеріалах музею ПАТ “Вінницяобленерго” та є на нашому стенді в адміністративному приміщенні Немирівських ЕМ.

- Які нагальні питання вирішуються нині в Немирівських ЕМ?

- Повсякчас дбаємо про наші енерголінії, проводимо капітальні та поточні ремонти. В Ситківцях, наприклад, зробили майже 3 км електроліній. Також полагодили дві ТП. Зараз, в основному, проводимо розчистку трас. Для всіх завдань маємо і відповідну техніку, і, головне, спеціалістів, які стараються виконувати їх відповідально та якісно. Власне, з усього цього і складається життя нашого колективу. А колектив у нас дружний. Якщо вдається щось добре - разом радіємо. От, наприклад, у 2012 році власними силами вдалося зробити гарний ремонт приміщень ЕМ. Якщо ж трапляються негаразди і проблеми - не опускаємо, як то кажуть, руки, спільно їх долаємо та вирішуємо.

- А проблем вистачає?

- Як же без них! От скажімо, наш район, я вже казав, найбільший в області за територією і тому електромережі досить розгалужені. Це додає складності у роботі нашим контролерам, оскільки є такі села, наприклад Червоне, Мельниківці, до яких відсутнє автобусне сполучення. Звичайно, вирішуємо це питання. Організовуємо власний транспорт, намагаємося також підбирати кадри з фахівців, які проживають ближче до таких населених пунктів. Та мене, як директора, найбільше турбує те, як наші районні електролінії та підстанції витримають навантаження у цьогорічний осінньо-зимовий період та щоб споживачі мали в своїх оселях світло і тепло. Вже зараз готуємося до складнощів, які, розуміємо, будуть. Активно проводимо роз'яснювальну роботу серед населення. Пояснюємо, як стати економнішими у використанні електроенергії. Працюємо зі споживачами тісно та плідно, уважно підходимо до кожного зауваження чи запиту. Всі працівники наших ЕМ знають, що до споживачів треба ставитися уважно та поважно.

З неприхованою гордістю нинішній очільник Немирівських ЕМ розповів нам також ще про своїх попередників, першого директора Олександра Солов'я (1948-1968) та наступних - Дмитра Чепігу (1968-1982), Йосипа Москалюка (1982-1985), Василя Драпака (1985-2005). До речі, Василь Драпак також удостоєний звання “Заслужений енергетик України”. Згадав і про майстра Немирівської дільниці Миколу Булейка, який має звання “Почесного енергетика України”.

- Кожен з цих професіоналів разом з колективом, який очолювали в той чи інший час, доклали максимум зусиль, аби Немирівські електромережі стали одними з найкращих в області. Може це не скромно так говорити мені, як теперішньому їх очільнику, але ж правду не сховаєш та й люди не дозволять цього зробити, оскільки і минуле, і сьогодення наших ЕМ створювалося власними руками та добрими справами всіх, хто тут працював і працює нині. Тому ми стараємося нікого не підвести, - додав Анатолій Чуткий.

А далі - була екскурсія по управлінню Немирівських ЕМ і прилеглій до нього території, що, власне, підтвердило слова директора. Спочатку Анатолій Миколайович провів нас по кабінетах, де за роботою застали головного інженера Олега Тисячука, інженера ВТГ Олексія Алдаковського, інженера з ОП Сергія Семененка, інспектора енергозбуту Сергія Сніцарука, юриста Валентину Сиву, інспектора по кадрам Юлію Чутку та інших працівників. Згодом всіх їх зібрав у просторій актовій залі, де спільно обговорили робочі моменти найближчого Дня з охорони праці.

У розрахунковому відділі ЕМ ми мали можливість поспостерігати, як проводиться робота зі споживачами. Касир Тетяна Безмощук, технік Тетяна Швець, бухгалтер по розрахункам Наталія Савчук та оператори Марина Синявська і Марина Кривонос якраз займалися їх обслуговуванням.

Побували також у диспетчерській. Там познайомилися з черговим диспетчером Сергієм Курзенєвим. А під час оглядин території Немирівських ЕМ відвідали транспортну групу на чолі з досвідченим майстром Віктором Рябко, який працює в електромережах вже майже 15 років.

З усього того важко було не помітити, що про працівників тут дбають. Як свідчення - облаштована стоянка з просторим гаражем для технічного парку, ангаром для ремонту трансформаторів та столярним цехом, зручні та утеплені побутові кімнати, лазня, криниця із найсмачнішою, як нас переконував електромонтер Олексій Марченко, водою. А ще - по-сучасному відремонтоване адміністративне приміщення, охайні, заасфальтовані доріжки, уквітчані клумби, молодий яблуневий садок з куточком для відпочинку, гарний спортивний майданчик та відведене місце під будівництво учбового полігону. Все довкола турботливо охороняється, до речі, не без допомоги місцевої улюблениці - собаки Фази, а ще - старанно примножується. Як кажуть, хто в роботі - той і в турботі.

Поділитись: