Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Енергетики підтримали Всесвітній день без автомобіля_0

Енергетики підтримали Всесвітній день без автомобіля

22 вересня 2017

Щороку  22 вересня проводиться Всесвітній День без автомобіля. Традиція народилася  у 1998 році у Франції з метою знизити рівень концентрації вихлопних газів у міському повітрі, привернути увагу громадськості до проблеми забруднення атмосферного повітря транспортними засобами, зменшити шумове навантаження, сприяти розвиткові альтернативних видів пересування. Тоді цей день відзначили всього біля двох десятків міст. Лише у 2001 році до руху офіційно приєдналося більше тисячі міст у 35 країнах світу, в тому числі й Вінниця. Про це  нагадали працівники групи по ISO 14001 Товариства, зокрема,  провідний інженер та керівник цієї групи  Оксана Лукашевич.

- Це добре, що є така традиція і її треба підтримувати, оскільки це важливо з екологічної точки зору. Розуміючи, що в сучасних умовах повністю відмовитися від автомобілів просто неможливо, то хочеться просто нагадати нашим колегам про проблеми, які несе з собою автотранспорт. Щоразу заводячи двигун автомобіля, ви прискорюєте зміни клімату - адже СО2 переважає серед інших парникових газів, що посилюють здатність атмосфери утримувати тепло. Наслідки глобальної зміни клімату добре помітні вже зараз: тануть льодовики, піднімається рівень Світового океану, гинуть коралові рифи, океанські течії змінюють свій напрямок. Але за браком інформації далеко не всі усвідомлюють взаємозв'язок і не готові поступитися власним комфортом заради покращення ситуації на планеті. На жаль, за спостереженнями минулих років, власниками автотранспортних засобів в нашій державі цьому дню приділяється невелика увага і 22 вересня не спостерігається зменшення автотранспортного потоку на вулицях наших населених пунктів. Однак, сподіваємося, що саме для того, щоб привернути увагу до проблеми та не дати здійснитися песимістичним прогнозам вчених, в ім’я турботи про навколишнє середовище і здоров’я, багато людей пересядуть на громадський транспорт, велосипеди чи стануть пішоходами. Хоч би раз на рік, - переймаючись такою проблемою розповіла Оксана Лукашевич.

Також додала, що чимало наших колег цього дня підтримало його  екологічне спрямування. Так, скажімо, з десятка два  працівників Калинівських ЕМ приїхало на роботу своїми двоколісниками. Приєдналися до акції і працівники цеху по ремонту трансформаторів (ЦРЕУ), що у Сутисках Тиврівського району, зокрема, електрослюсар Анатолій Ліщинський. Свою небайдужість  проявили ще й інші працівники  Товариства, а саме водій служби підстанцій Анатолій Войтко, електрослюсар цієї ж служби Аліна Мірошніченко, інженери  служби  ДІЗП  Юрій Кремінський та Леонід Смірнов, інженер служби РЗА Віталій Тимошенко, електромонтери  РЗА Станіслав Рудий та Юрій Грубар, інженер з охорони праці СОП Олександр Андреєв. А інженер ВТС Лариса Чумакова  не лише 22 вересня, а впродовж вже не одного року, починаючи з весни і до пізньої осені, активно і невтомно  підтримує екологію зі своїм улюбленим двоколісником.  

Поділитись: