Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Фантазія і рукотворність, що прикрашають життя_0

Фантазія і рукотворність, що прикрашають життя

31 жовтня 2017

Сьогодні від рання у холі управління ПАТ «Вінницяобленерго»  з’явився  несподіваний і доволі симпатичний  персонаж.  Він символізує  День Усіх Святих – Хеллоуїн. Це свято з кожним роком набуває все більшої популярності та відзначається, переважно молоддю,  в ніч з 31 жовтня на 1 листопада. Так пояснила появу «гарбузового гостя»  економіст  Товариства Наталя Іскра.

- Просто захотілося подарувати нашим енергетикам  приємні хвилинки, гарний настрій і розрядити хоч не надовго серйозну робочу обстановку. От і зробила такого «парубка» із маленького гарбуза, яким мене напередодні пригостила колега, провідний економіст, керівник  групи планування та економічних розрахунків Наталія Павлівська. Хтось би, напевно,  з нього смачну вітамінну кашу зварив, але моя фантазія цього не дозволила зробити, -  розповідає  Наталя Іскра.

На запитання: чи святкує  Хеллоуїн, відповіла сміючись.

- Та ні,  це більше молодь захоплюється. Власне,  моя донька Віка, яка навчається у Вінницькому педагогічному університеті, надихнула мене на таку ідею з гарбузом. Сподіваюсь, це  нікого у нашому Товаристві не розлютить, а навпаки, викличе посмішку і гарний настрій. До речі, утричі більший  гарбузовий  «родич»  з городу моєї  свекрухи  та трохи мною причепурений  днем раніше вже порадував   однокурсників доньки, - сказала Наталя.

Присутні під час нашої  розмови  інші працівники Товариства, а саме колежанки Наталі,  зауважили, що «фокус» у холі Товариства з атрибутом Хеллоуїн – це лише «частинка Айсбергу», так би мовити.

- Наталя постійно вражає нас своїми рукотворними  «штучками». Ще не одне свято у  колективі економічного відділу - чи професійне, чи просто будь-чий День народження - не минулося без її  бурної фантазії та майстерного виконання різного роду творчих шедеврів. З будь-якого папірця вона  вмить може зробити щось дивовижне. Не важливо, що то є: величезна квітково-паперова композиція  з фантазійними доповненнями чи малесенька квіточка у стилі оригамі. Головне, що вона це робить  щиро, з любов’ю до людей  та спонукає  до такого роду  творчості  ще й нас. Одним словом, Наталя Іскра - не лише  гарна співробітниця економічного відділу, прекрасна жінка, а ще й генератор усіх  наших творчих ідей і задумів. Приємно, що такі люди працюють у колективі Товариства, - розповіла  економіст  Олена Федоренко.  

Згодом також з’ясувалося, що у вільний від роботи час  Наталя полюбляє вишивати  хрестиком. Вдома та по друзях чимало її вишиваних  картин.  Мріяла  бути дизайнером, навіть навчалась на спеціальних  курсах. У професію, каже,  все те не переросло, щоправда  у житті виявилося не зайвим. 

- Знаєте, коли є позитивна енергія навколо тебе у колективі, то і самій хочеться сіяти добро.  Чесно, я дуже соромлюся, коли демонструю нехитрі свої саморобки  з картону, гофропаперу чи з будь-якого іншого матеріалу. Але коли бачу, що людям від того приємно, що це їх хоч трохи звеселяє, додає життєвої наснаги, то і мені на душі стає добре. Радію разом з ними  і тішуся, мов дитина. Тому  мої роботи завжди світлі, позитивні,  веселі. Навіть ось цей Хеллоуїнчик вийшов усміхненим. Так собі не злісно, а хитренько посміхається. Дівчата  вже назвали його Хитрулею, - додала Наталя Іскра. 

І наприкінці трохи інформації  про запозичене у стародавніх кельтів свято жнив - Хеллоуїн, про яке згадувалося вище. Традиція виникла понад  2 тисячі років тому. Древні кельти, які жили на території сучасної Великої Британії, ділили рік на дві частини – світлу і темну (літо і зиму). І коли темна частина змінювала світлу (наприкінці жовтня), у кельтів починалися гучні гуляння – Самайн. Традиційними кольорами Хеллоуїну є чорний, який символізує темноту ночі, і помаранчевий – символ збору урожаю в році, що минає.

До того ж, мало хто знає, що в українців  свого часу був свій Хеллоуїн. Існував він за часів вірування у рідних богів і звався Велесова ніч (в честь одного з язичницьких божеств). Святкувалась Велесова ніч так само, як і кельтський Хеллоуїн,  з 31 жовтня на 1 листопада, коли душі усіх померлих спускались на землю. Тому у ніч на 1 листопада прийнято згадувати хороші речі про своїх померлих родичів, ставити свічку, аби їх душа знайшла дорогу до вашого дому та залишати на вулиці чи на підвіконні частування для потойбічних гостей. Найбільшою вдачею вважалось побачити у сні в цю ніч когось із померлих родичів.

Особливою традицією і Хеллоуїну, і  Велесової ночі є вирізання ліхтаря з гарбуза.  Не знаємо, наскільки активно і чи взагалі , скажімо, енергетики святкуватимуть Хеллоуїн цієї ночі? Проте в одному переконалися точно – після напруженого робочого дня та виконання маси поточних професійних завдань вони з легкістю впораються  і з виготовленням  головного хеллоуінського символу, як це вже зробила наша колега Наталя Іскра.  
 

Поділитись: