Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Керівництво ПАТ “Вінницяобленерго” роз'яснило причину відключень споживачів електроенергії_0

Керівництво ПАТ “Вінницяобленерго” роз'яснило причину відключень споживачів електроенергії

02 грудня 2014

2 грудня 2014 року в управлінні ПАТ “Вінницяобленерго” відбувся брифінг для представників засобів масової інформації Вінниччини, організований Товариством спільно з Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької облдержадміністрації.

Під час заходу керівники ПАТ “Вінницяобленерго”, а саме його генеральний директор Андрій Поліщук та директор технічний Олександр Коломієць роз'яснили учасникам зібрання основні причини введення в дію графіку аварійних відключень споживачів електроенергії по області та м. Вінниця.

- Минулої доби, 1 грудня 2014 року, згідно розпорядження ДП НЕК «Укренерго» по всій території України запроваджено графіки аварійних відключень споживачів електроенергії і вони вже почали діяти в нашій області. Підставою для запровадження такого заходу стала аварійна зупинка енергоблоку № 3 Запорізької АЕС потужністю 1 тис. МBт та ще 15-ти енергоблоків на вітчизняних теплових електростанціях. Через це в об`єднаній енергетичній системі України виник дефіцитний баланс виробництва і споживання електроенергії. Задля забезпечення надійної її роботи в умовах дисбалансу між споживанням і виробництвом електроенергії вже вчора по нашій області о 09 год.14 хв. довелося задіяти 1-5 черги графіка аварійних вимкнень, до яких залучені промислові споживачі, а після 14 години також і 6-7 черги, до яких залучено, на жаль, і населення. Зокрема, по 6-7 черзі відключалися майже всі райони Вінниччини, - розпочав розмову із журналістами Андрій Поліщук.

За словами генерального директора, тривалість та обсяги вимкнень електроенергії спрогнозувати важко, оскільки це залежить від ситуації в об`єднаній енергетичній системі України.

- От, наприклад, вже сьогодні, 2 грудня, о 10.40 отримано розпорядження по оперативній вертикалі застосувати графіки у повному обсязі всіх 10-ти черг. Також в Товаристві вже передбачено і спеціальний аварійний графік, до якого залучатимуться високовольтні лінії електромережі у 110 кВ. Це за умови, якщо буде низька ефективність графіку аварійних вимкнень і якщо ситуація в об'єднаній енергосистемі не стабілізується, або, не дай Боже, погіршиться. Загалом, частота в енергомережі має бути 50.00 Гц. На момент розмови з вами вона на межі 49,97 Гц, а якщо частота 49,2 Гц - це вже аварійний стан. На відключення спрацьовує автоматика, а не люди. У разі значного дефіциту генеруючої потужності допускається багаторазове відключення одних і тих же споживачів. Зазвичай, перевищення споживання відбувається у години ранкових та вечірніх пікових навантажень. При цьому аварійне відключення не торкатиметься об'єктів життєзабезпечення, а саме - громадського транспорту, зв'язку, лікарень, навчальних та дошкільних закладів, а також підприємств, які працюють на оборонну здатність нашої держави. До того ж, ми спланували графіки відключень таким чином, що будинки, які забезпечуються електроопаленням, вимикатимуться в останню чергу, - розповів Андрій Поліщук.

Якими можуть бути наслідки, якщо не застосовувати графіків аварійних відключень в ситуації, що склалася, - розказав далі директор технічний ПАТ “Вінницяобленерго” Олександр Коломієць.

- Є графіки обмеження електричної потужності (ГОП), є графіки обмеження електроенергії (ГОЕ) та графіки обмеження аварійних відключень (ГАВ). Всі вони погоджені з органами місцевого самоврядування та держенергонаглядом і застосовуються за умов виникнення в об‘єднаній електроенергетичній системі України аварійного дефіциту електричної потужності. Якраз таку ситуацію нині і маємо. І якщо за цих умов не застосувати графіків аварійних обмежень, про які я вже сказав, то дійдемо до аварійних відключень в автоматичному режимі. Подібну ситуацію ми вже переживали 15 років тому. Однак, запевняємо, що нині — це не так критично, як це було тоді. Все що стосується завдань нашого Товариства, то воно виконує завдання в повному обсязі, запроваджуючи усі графіки, які до нас доводить Південно-Західна енергосистема, - додав Олександр Коломієць.

Керівники Товариства також попросили журналістів максимально проінформувати населення області та м. Вінниці з розумінням поставитися до проблеми, яка виникла в енергетичні сфері країни.

- У нас в області 750 тисяч споживачів електроенергії. Станом на 1 грудня 2014 область вже перебрала доведені ліміти на 75 МВт. Тому велике прохання, чітко зрозуміти ситуацію, без осуду та паніки. Просимо економно використовувати електроенергію, особливо в побуті і в часи максимальних пікових навантажень з 8:00 до 11:00 і з 17:00 до 20:00, - наголосив Андрій Поліщук.

Наприкінці зустрічі із журналістами керівники ПАТ “Вінницяобленерго” відповіли ще на низку їхніх запитань.

ДОВІДКА (щодо графіків аварійних відключень (ГАВ): ГАВ розробляються відповідно до вимог галузевої «ІНСТРУКЦІЇ про складання і застосування графіків обмеження та аварійного відключення споживачів, а також протиаварійних систем зниження електроспоживання», затвердженої наказом № 456 від 23.11.2006р. МПтаЕУ (зі змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості N142 від 12.02.2014), зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 19 лютого 2007 р. за N 151/13418.

1. ГАВ застосовуються у разі:
– несподіваного виникнення аварійного дефіциту потужності та зниження частоти електричного струму нижче рівня 49,6 Гц;
– якщо не вистачає часу для введення ГОП або введені обмеження є недостатньо ефективними;
– порушення режимів граничних перетоків або недопустимого перевантаження устаткування, зниження рівня напруги в контрольних точках;

2. Термін реалізації (введення) ГАВ становить 10 - 15 хвилин.

3. Відповідальність за своєчасність і точність виконання розпоряджень щодо введення ГАВ, а також за їх ефективність (відповідність відключеного навантаження заданим величинам) несе черговий персонал підприємств електроенергетики.

4. Згідно п. 5.6. «Інструкції….» втручання в дії оперативного персоналу підприємств електроенергетики щодо застосування ГАВ неприпустиме.

5. Невиконання вимог інструкцій відносно графіків аварійних вимкнень є порушенням вимог статті 5,8,14 Закону України про електроенергетику та ст. 367 (службова недбалість) Кримінального Кодексу України.

Поділитись: