Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Крадіжка, грабіж чи диверсія - покаже слідство_0

Крадіжка, грабіж чи диверсія - покаже слідство

03 жовтня 2018

2 жовтня у Калинівському районі поблизу села Радівка під час огляду енергооб’єктів працівники оперативної бригади місцевих електромереж виявили крадіжку приладів релейного захисту високовольтного обладнання на ПС 35/10 «Радівка». Зокрема помітили пошкодження металевої огорожі, відігнувши яку, невідомим вдалося проникнути на територію підстанції та, як з’ясувалося згодом, нахабно поцупити велику кількість надважливих для роботи енергосистеми приладів, - повідомив директор технічний ПАТ «Вінницяобленерго» Віктор Степанець.

- Це вакуумний вимикач типу BB/TEL-10-20-1000, одинадцять пристроїв релейного захисту типу МРЗС-05л (33), які захищають електромережі 10 кВ від аварійних режимів, та одинадцять блоків управління вакуумними вимикачами типу TEU-CM -16-2(220 -1). В результаті цього зухвалого випадку завдано значних матеріальних збитків ПАТ «Вінницяобленерго». До того ж енергетики змушені були тимчасово припинити постачання електроенергії до 14 населених пунктів Калинівського району задля монтування тимчасової системи релейного захисту з метою забезпеченого захисту обладнання від аварійних режимів. Приблизно о 20-ій годині 2 жовтня подачу споживачам електроенергії було відновлено. Щодо злочинних дій, які вчинено невідомими на даному енергооб’єкті, то на мою думку, діяла ціла група професійно обізнаних людей, адже знімали пристрої на діючому електрообладнанні, яка знаходилась під напругою, - поінформував директор технічний Товариства. Також додав, що у складі спеціально створеної комісії Товариства, яка нині займається розслідуванням, побував на місці скоєння крадіжки. На фото, яке він там зробив, можна побачити слід злочину. Його розкриттям вже займаються працівники правоохоронних органів.

За словами генерального директора ПАТ «Вінницяобленерго» Андрія Поліщука такого нахабного і масштабного випадку крадіжки в історії підприємства ще не було.

- Це взагалі неприпустимо! Нині надійність постачання електроенергії споживачам на цій дільниці електромережі значно знизилась і в будь - який момент може статися непередбачувана аварійна ситуація з припиненням електропостачання до населених пунктів. До того ж, внаслідок крадіжки приладів захисту високовольтного обладнання нашому підприємству завдано збитків на суму 678 082 грн. Також несемо додаткові витрати на відновлювальні роботи і збитки споживачам внаслідок недовідпуска електроенергії у кількості 2,92 МВт-год. Вважаю даний випадок крадіжки навіть не грабежем, а справжньою диверсією, що загрожує енергобезпеці області та країни. Тож будемо, як ніколи, серйозно розбиратися. Дуже сподіваюся, що Національна поліція і Служба безпеки України активно візьмуться за розслідування і розкриють цей злочин. Я особисто повідомив про нього керівництво даних відомств у Вінницькій області, - наголосив Андрій Поліщук.

І, насамкінець, інформація для роздумів людям «нечистим на руку і на совість»: згідно Кримінального кодексу України, за крадіжку, вчинену в особливо великих розмірах організованою групою осіб, законом встановлено покарання у виді позбавлення волі строком від 8 до 13 років з конфіскацією майна. А згідно кодексу Найвищого та Праведного - «Ані злодії... ані грабіжники — Царства Божого не успадкують». Замисліться!!! Адже рано чи пізно прийде час, коли треба буде все залишити. Будь - хто з людей нічого матеріального не приніс у цей світ, нічого із собою і не візьме. Лише залишить по собі добру або ж, навпаки, зловісну славу.

Поділитись: