Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Пілотний проект ПАТ "Вінницяобленерго" - крок у майбутнє_0

Пілотний проект ПАТ "Вінницяобленерго" - крок у майбутнє

16 червня 2016

На нараді, організованій і проведеній 14 червня  ПАТ "Вінницяобленерго", обговорювали надзвичайно важливе питання, а саме -  пілотний проект переходу розподільних мереж 6 - 10  кВ на напругу 20 кВ. Товариство планує реалізувати проект у Тиврівських ЕМ.

 В нараді  взяли участь член НКРЕ КП  Борис Циганенко, заступник голови Вінницької обласної державної адміністрації Василь Броварник, голова правління ПДІ «Енергоінжпроект» Дмитро Сумський, завідувач кафедри ЕСС ВНТУ, доктор технічних наук, професор Петро Лежнюк, генеральний директор ПАТ "Вінницяобленерго" Андрій Поліщук, директори та спеціалісти ПАТ «Вінницяобленерго», начальник електротехнічного відділу ПДІ «Енергоінжпроект»  Наталія Полюйко.

До 2014 року Україна щорічно споживала близько 210 млн. т умовного палива й належала до енергодефіцитних країн: 75% необхідного об’єму природного газу і 85% сирої нафти і нафтопродуктів імпортували. Низький рівень забезпеченості України власними енергоресурсами в значній мірі пояснюють високою енергоємністю її економіки. Енергоємність ВВП України в 2,6 рази перевищує середній рівень енергоємності розвинених країн світу. Надзвичайно актуальним питання енергозбереження або економії енергоресурсів є  сьогодні, коли енергетичну незалежність можна порівняти, власне, з державною незалежністю.
На даний час розподільні електричні мережі перебувають  у вкрай важкому стані, що зумовлено високим ступенем фізичної і моральної зношеності електроустаткування, великими втратами електричної енергії на її передавання, низьким рівнем автоматизації тощо. Зростання електричних навантажень часто призводить до технічного обмеження в сучасних мережах. Для забезпечення живлення нових споживачів споруджують лінії, як правило, паралельно до існуючих. Проте це не завжди розв’язує проблеми забезпечення споживачів електроенергією в необхідній кількості та нормованої якості.
Рішення проблем заощадження енергоресурсів лежать на поверхні. Наприклад, значні резерви заощадження енергоресурсів є в електромережах. В Україні втрати в них досягають 12–18%. Одним з способів економії електроенергії в електричних мережах для енергокомпаній та споживачів є перехід напруги розподільчих мереж 6 (10) кВ на більш високу напругу. На сьогоднішній день існує величезна кількість іноземних прикладів застосування розподільних мереж більш високої напруги. Як приклад можна привести такі країни: Фінляндія, Німеччина, Польща, Франція, Японія, Болгарія, Італія та інші.

 -  Основні розподільні мережі розвинених країн Європи відбудовані на класі напруги у 20 кВ.  Наразі ми орієнтовані на Європу, саме тому маємо на меті створення експериментальної мережі у 20 кВ, - відкрив засідання Андрій Поліщук, - є певні дослідження з цього приводу, підтримка у  поважних наукових колах та з боку НКРЕ КП. Оскільки все те, що є економічним - є доцільним. Я мав за честь запросити на нашу зустріч Циганенка Бориса Володимировича - провідного спеціаліста у галузі енергетики та родоначальника цього процесу.

- Ми розпочинаємо низку нарад, які допоможуть здійснити крок у майбутнє,- зазначив у вступному слові Борис Циганенко, - у нас є унікальна можливість використати попередній досвід європейських країн, застосувати всі позитивні моменти при проведенні реконструкції об’єктів  розподільних мереж: перехід на більш високий клас напруги, застосування сучасної апаратури і технології. Європа ще 40 років тому розпочала роботу над розподільними ЕМ в напрямку енергозбереження, тим самим перейшовши з 6 кВ на 20 кВ. Наступним кроком стало використання більш надійного обладнання, а саме: елегазового, вакуумних вимикачів тощо. Використання слабоізольованих проводів 04 в розподільних мережах, реклоузерів, сприяла іншій конфігурації  європейських мереж  в плані однієї магістралі, мачтових КТП. Це знизило рівень як комерційних, так і технологічних  втрат. А застосування реклоузерів, тобто автоматизація самої мережі, підняло на зовсім інший якісний рівень і при аварійних відключеннях кількість недовипуску зменшилась в рази. В подальшому з’явилося поняття «розумних мереж» майбутнього Smart Grids, як результат революції інформаційних технологій. Вони дозволять адаптувати на постійній основі і в режимі реального часу національне виробництво електроенергії в залежності від поточних потреб та можливостей різних джерел виробництва енергії: ядерної, теплової.

Директор технічний ПАТ "Вінницяобленерго" Володимир Лапа  у змістовній доповіді більш  детально зупинився на перевагах мереж 20 кВ у порівнянні з 6-10 кВ. А також розповів про технологію переходу на напругу 20 кВ.

Науковці  ТОВ «ПДІ «Енергоінжпроект» на чолі з Дмитром Сумським представили техніко-економічне обргунтування  переведення електричних мереж 6 кВ  Гніванського вузла Тиврівських ЕМ на 20 кВ. Докладно ознайомила присутніх з результатами Наталія Полюйко, зазначивши основні принципи, яким повинні відповідати мережі нового покоління.

Дмитро Сумський акцентував увагу на впровадженні передових технологій та обладнання при реконструкції мереж, що призведе до зменшення технологічних втрат. Також наголосив на необхідності доопрацювання та зміни нормативної та технічної бази для переведення мереж класу 6-10 кВ на мережі класу 20 кВ.

Заступник голови Вінницької ОДА Василь Броварник зазначив, що проекти, які мають забезпечити Вінниччині стале, потужне і надійне енергозабезпечення і допомагають продовжувати розвиток необхідно всіляко підтримувати.

- І якщо ця тема, яка вдало відпрацьована в Європі,  має свій економічний ефект, то, однозначно, вона цікава, необхідна, зрозуміла. Тим більше, що ми рухаємося до європейських стандартів. Тому я бажаю всім нам  мати в кінцевому варіанті ефективний результат і впровадження, - додав Василь Броварник.

- Сама ідея переходу на вищу напругу не нова,  в 80-ті навіть точились дискусії-обговорення, тому що ефект тут очевидний - і технічний, і економічний мають великі плюси. Але реалізації вона не набула з ряду відомих причин - союз тоді вже йшов "з гори". І дуже добре, що  це питання сьогодні вирішується. І воно не надумане, а природнє, тому, що це абсолютно природний процес.  Ще хочу підкреслити, що повинна бути нормативно-методологічна база, яка забезпечить перехід - зауважив Петро Лежнюк.

- Мені приємно, що ми є «піонерами» і проект відбувається саме на базі нашого Товариства. Переконаний, що цей проект закінчиться логічно, з економічним ефектом. І ми, всі учасники сьогоднішньої конференції, будемо згадувати, що доклали зусиль до його реалізації, - підсумував Андрій Поліщук.

Поділитись: