Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Споживачі мають це знати_0

Споживачі мають це знати

22 червня 2015

З метою зменшення навантаження на об’єднану електричну систему України в пікові періоди, Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг були внесені зміни до Постанов "Про тарифи, диференційовані за періодами часу" від 20.12.2001 року №1241 та "Порядку застосування тарифів на електроенергію"  від 23.04.2012 року №498.

Дані зміни передбачають встановлення коефіцієнтів до базового рівня тарифу на елекроенергію для юридичних осіб, при використанні двохзонного приладу обліку в години нічного мінімального навантаження енергосистеми на рівні 0,35, в інші години доби – 1,8. При використанні трьохзонних приладів обліку в нічні години – 0,25, в напівпікові періоди споживання – 1,02, в пікові – 1,8.

Для побутових споживачів при використанні двохзонного приладу обліку в години нічного мінімального навантаження енергосистеми на рівні 0,5, в інші години доби – 1. При використанні трьохзонних приладів обліку в нічний час – 0,4, в напівпікові періоди споживання – 1, в пікові – 1,5 до базового рівня тарифу на елекроенергію.

Застосовування приладів обліку споживання електричної енергії за періодами часу та використання електроенергії за зниженим тарифом у нічний період – це реальна можливість вирівняти графік навантажень об’єднаної енергетичної системи України та забезпечити зниження обсягів споживання електричної енергії у пікові періоди. Це  також  знизить ризик запровадження графіків аварійних відключень електропостачання.

У зв’язку з подорожчанням електричної енергії актуальним залишається і пошук шляхів заощадження електричної енергії. Один з них - проста заміна електролічильника на багатозонний. Він надасть можливість розраховуватися за послугу згідно з тарифами, що залежать від часу доби.

Максимально ефективним перехід на такі розрахунки буде при використанні електричних приладів з великою потужністю у нічний час, особливо при використанні електроопалювальних установок в зимовий період.

Відчути усі переваги застосування тарифних лічильників зможуть побутові споживачі електричної енергії, які оберуть для себе двозонний тариф, оскільки  його застосування максимально економне: ціна за 1 кВт·год дорівнює звичайному тарифу, за яким Ви нині сплачуєте.

Для встановлення двозонного чи тризонного лічильника необхідно лише  звернутися до ПАТ “Вінницяобленерго” для отримання організаційно-технічних заходів, які передбачають переукладання договору щодо користування електричною енергією, відповідні вимоги до програмування диференційного електролічильника тощо. Споживач оплачує вартість нового приладу обліку з урахуванням балансової вартості та амортизаційного зносу приладу обліку,  а також роботи з параметризації та заміни існуючого приладу обліку. Для побутових споживачів електричної енергії планова заміна, обслуговування, ремонт приладів обліку виконуються за рахунок енергопостачальника. У випадку,  якщо заміна приладу обліку проводиться за ініціативою споживача, або прилад обліку пошкоджено, втрачено, неправильно працює з вини споживача - вартість перевірки, ремонту та встановлення приладу обліку відшкодовує споживач.

У зонних приладах обліку електроенергії знімання показників спожитої електроенергії згідно тарифних зон. Для двохзонного приладу обліку тарифу «ніч» відповідає індекс на дисплеї − Т 1, тарифу "день" відповідає − Т 2.

Для трьохзонного приладу обліку тарифу "ніч" відповідає індекс − Т 1, тарифу "напівпіковий" відповідає − Т 2;  тарифу "піковий" відповідає − Т 3.

Нагадуємо, що розрахунковим періодом для визначення розміру оплати за спожиту електроенергію є календарний місяць (з 1 числа минулого місяця до  1 числа поточного місяця). Саме тому важливо щомісяця знімати показники електролічильника та повідомляти про них Структурний підрозділ ПАТ «Вінницяобленерго». Зробити це можна зателефонувавши до Колл-центру Товариства за тел. 65-95-95 зі стаціонарного телефону або за номером 0800-217-217 (безкоштовно з мобільного). Також вносити показники і отримати рахунок на оплату можна на безкоштовному web-сервісі Персональний кабінет.  Для цього Вам потрібно зайти на головну сторінку нашого сайту - www.voe.com.ua, та за посиланням  Персональний кабінет (оплата онлайн) зареєструватися.

За розрахунками НКРЕКП термін окупності становить «у типовій квартирі – близько 1,9 років (загальне споживання за місяць 230 кВт. год. у тому числі 80 кВт. год. – у нічний час)»,  «у типовому приватному будинку – близько 1,4 років (загальне споживання за місяць 400 кВт. год. у тому числі 150 кВт. год. – у нічний час)». Зазначим, окупність визначається для кожного споживача індивідуально.

Доцільність заміни звичайного приладу обліку на тарифний можна  визначити самостійно. Для цього потрібно «змістити» максимум використання електроенергії на нічні години доби, зняти показники звичайного лічильника в 23-00, 07-00, визначити витрату електроенергії за цей період, помножити на 30 днів і ще раз помножити на звичайний тариф. Після отримання повної вартості спожитої електроенергії слід перемножити її на коефіцієнт який відповідає вашій тарифній зоні. Різниця між повною вартістю та вартістю з врахуванням коефіцієнта і буде Вашою місячною економією. 

Додаткову інформацію щодо тарифних приладів обліку Ви можете отримати звернувшись до Колл-центру ПАТ «Вінницяобленерго» за вищевказаними номерами телефонів.

Поділитись: