Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Тарифи на електроенергію для населення економічно обгрунтовані_0

Тарифи на електроенергію для населення економічно обгрунтовані

27 березня 2015

27 березня в управлінні ПАТ “Вінницяобленерго” відбулась прес-конференція для представників засобів масової інформації Вінниччини. Повели її  директор комерційний Товариства  Ганна Пістружак за участі також   заступника директора комерційного з постачання електроенергії Ірини Агеєвої, заступника директора технічного з низьковольтних мереж   Олега Худолія і начальника відділу по роботі з побутовими споживачами Ірини Іванової. Темою розмови було  обговорення питання щодо  виконання  на теренах області  рішення НКРЕ  (Національної комісії регулювання електроенергетики України) про поетапне підвищення тарифів на електроенергію для населення.

Спочатку Ганна Пістружак поінформувала, що рішенням НКРЕ поетапне підвищення тарифів відбуватиметься протягом двох років, зокрема,  з 1 квітня 2015 року, з 1 вересня 2015 року, з 1 березня 2016 року, з 1 вересня 2016 року і з 1 березня 2017 року. Загалом до 2017 року тарифи на електроенергію в Україні буде підвищено в 3,5 рази.

- На першому етапі, починаючи з 1 квітня 2015 року,  тариф на електричну енергію для населення підвищується, в залежності від розміру споживання у місяць. Так, в результаті, мінімальний тариф зросте на 19% до 36,6 коп./кВт-год. Середній – на 50% (до 63, коп./кВт-год).  Встановлено також  і нові пороги місячного споживання електроенергії для населення, що споживає електроенергію  до 100 кВт/год., а також  від 100 кВт/год. до 600 кВт/год. і більше 600 кВт/год (до 140,7 коп./кВт-год), - розказала Ганна Пістружак. 

Також   директор комерційний пояснила,  чому  НКРЕ довелося прийняти таке непопулярне рішення.

 -  Ми керуємося тими документами, що нам дала Національна комісія і яка, власне,  сама проводила розрахунки. Разом з тим, враховуючи ситуацію в енергетиці,  до січня 2015 року маємо невтішну  статистику. Згідно неї  із вартості  електричної енергії у  144 копійки  - 83 копійки знаходиться в генерації, біля 10 -ти — це передача та розподіл електроенергії, постачання, ще 14 — це втрати, а решта 36,7 копійок  — це кошти, що закладені для промислових споживачів і які  до цього часу  йшли на компенсацію низької вартості тарифів для населення. Тобто,  донині тарифна система була такою, що за населення доплачували промислові підприємства.  Зрозуміло, що  вони вже не взмозі витримувати таке навантаження. Ось саме ця дотація і знята. Тому  НКРЕ і  довелося приймати  рішення із підняттям тарифів для населення. Його мета: середній відпускний тариф станом на початок 2017 року після стадії підвищеня повинен піднятися в середньому десь до 122 копійок. Нині це близько 36 копійок, - розтлумачила Ганна Пістружак.

Далі було зазначено, що кількість абонентів по Україні,  які нині споживають до 100 кВт∙год/місяць, становить 41 % від загальної кількості населення і споживають вони 13% електричної енергії.

- Підвищення для них складе від 3 до 6 гривень. По Вінницькій  області маємо 384 тисяч таких побутових споживачів із загальної  у 756 тисяч. Це  складає  десь 51%. Це те населення, для якого буде застосовуватись найдешевший тарифний блок, - додала Ганна Пістружак.

Не забули ведучі прес-конференції нагадати і  про  постанову Кабміну №106, яка значно спростила порядок надання субсидій і  що може стати вагомою підтримкою для більш незахищенних верств населення. Зокрема постанова передбачає, що  надавачі  послуг електроенергії, а також  газопостачання протягом квітня мають направити  до споживачів бланки заяв та декларацій для того, аби вони змогли заповнити їх, потім  звернутися до відділів соціального захисту й отримати дозвіл на отримання субсидії.

Щодо пільг, то вони, зокрема,  розповсюджуватимуться на учасників бойових дій — 75% знижки при оплаті за спожиту електроенергію згідно  передбачених законодавством  норм для того чи іншого домогосподарства. Залишаються в силі і пільги  для дітей війни.

 - Дітям війни пердбачено 25 % в межах норм споживання, - доповнила Ганна Пістружак.

Говорили ще  про змінену ставку тарифу при двозонному обліку електричної енергії.  Вже з 1 квітня з 23.00 до 7.00 для тих, хто має двозонні прилади обліку, електроенергія буде дешевшою на 50% (раніше – на 30%).

Торкнулися коротко і теми боргів за спожиту електричну енергію. При цьому, не приховали  побоювання, що через нові тарифні ставки вони можуть зрости. Однак при цьому енергетики все ж розраховують на розуміння своїх клієнтів та їхню сумлінність  в підході до розрахунків за використану електроенергію.

Для довідки: станом на початок 2015 року в області 758 440 побутових споживачів електричної енергії, з яких - серед міського населення 337 168 (44,5%) та серед сільського - 421 272 (55,5%).

Поділитись: