Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Вінницька енергетика і довкілля_0

Вінницька енергетика і довкілля

05 червня 2018

Сьогодні, 5 червня, відзначаємо Всесвітній день охорони навколишнього середовища. Одна з найважливіших дат в екологічному календарі проголошена Генеральною асамблеєю ООН у 1972 році з метою привернути увагу людства до проблем довкілля, до усвідомлення необхідності зберігати і покращувати його, - нагадали у своєму повідомленні спеціалісти групи ISO 14001Товариства.

Зокрема докладно повідомляють про те, що працівники ПАТ «Вінницяобленерго», одного з найбільших підприємств області, розуміють ступінь впливу своєї виробничої діяльності на стан екології і роблять все для того, аби не завдавати шкоди довкіллю.

- У 2013 році наше підприємство пройшло процедуру сертифікації і отримало сертифікат відповідності до світового стандарту ISO 14001 – стандарту системи екологічного менеджменту. Таким чином Товариство взяло на себе обов’язки дотримуватись міжнародних критеріїв екологічного менеджменту в усіх сферах своєї діяльності. Згідно стандарту ISO 14001 у Товаристві діє політика в сфері якості та екології. Вона направлена на зменшення негативного впливу на довкілля від виробничої діяльності. Ця мета досягається кількома шляхами: безпосереднім зменшенням забруднюючих речовин, які потрапляють в землю, воду, повітря; заходами з енергозбереження; екологічною просвітницькою роботою з усім персоналом обленерго, зокрема, випуском інформаційних листків з охорони навколишнього природного середовища. Також регулярно в учбовому центрі Товариства проводяться лекції з екології та енергозбереження. Загалом вся діяльність підприємства в сфері екології розпочинається з розробки цілей екологічного менеджменту, реалізації відповідних програм та забезпечення виконання всіх заходів щодо поліпшення навколишнього природного середовища. Це і своєчасне отримання екологічних дозволів, і визначення джерел забруднення, і визначення місць збереження небезпечних відходів.
Також щорічно проводиться інвентаризація стаціонарних джерел викидів забруднюючих речовин в повітря, відходів І-ІV класів небезпеки в усіх СО та підрозділах Товариства, лабораторні дослідження місць зберігання небезпечних відходів і багато-багато інших заходів. Зокрема, торік було утилізовано понад 50 тонн відходів І-ІV класів небезпеки. Долучившись до Всеукраїнської акції зі збору відпрацьованих батарейок у Товаристві було організовано, зібрано та передано на утилізацію біля 400 кг даних небезпечних відходів. Це зберегло тисячі кубометрів нашої подільської землі від забруднення свинцем, нікелем, кадмієм, ртуттю, цинком. У кожній СО та виробничих підрозділах призначено відповідальних осіб, які розуміючи ставлення Товариства до екології, сприяють успішному функціонуванню системи екологічного менеджменту та запобігають порушенню екологічного законодавства України. Заохоченням до роботи працівників є відзнака керівництва Товариства. Так грамотою ПАТ «Вінницяобленерго» за особливо високі досягнення в області охорони навколишнього природного середовища відзначено колективи СО «Тульчинські ЕМ», СО «Крижопільські ЕМ» та інженерів ВТГ СО «Тульчинські ЕМ» Юрія Штогріна та СО «Крижопільські ЕМ» Дениса Федоришина. Також на виробничій базі по Пирогова,131 введено роздільне збирання побутових відходів з поділом їх на органічні та сухі відходи. З цією метою було укладено договір та встановлено два додаткові баки комунального підприємства «ЕкоВін». Проводиться робота щодо поступового введення роздільного збирання побутових відходів на інших майданчиках Товариства. На постійну основу поставлено і завдання щодо зменшення технологічних втрат електроенергії. Це дає змогу зменшити витрати палива на електростанціях, тобто зменшити кількість викидів у трубу. Проводиться поступова заміна вікон, утеплення приміщень, встановлюється енергозберігаюче освітлення. Крім того на підприємстві діє група з екологічного аудиту по ISO 14001. Аудитори регулярно обстежують всі районні структурні одиниці та підрозділи не предмет дотримання персоналом екологічної політики Товариства, дають свої зауваження та пропозиції. Завдяки діяльності даної групи ISO 14001 весь персонал знає про нагальні екологічні завдання. Значно зменшились випадки несанкціонованого складання персоналом відходів у невідповідних для цього місцях. Таким чином ПАТ «Вінницяобленерго» дотримується основної концепції в екологічній політиці – безперервного поліпшення всіх виробничих процесів з поступовим переходом від звичних природоохоронних заходів до стратегічного підходу до вирішення екологічних проблем, - йдеться у повідомленні.

Наприкінці повідомлення працівники групи ISO 14001Товариства закликають усіх людей доброї волі берегти планету Земля від забруднення, примножувати її екологічне здоров’я і пам’ятати, що саме від нас залежить її майбутнє і майбутнє її нащадків.

Поділитись: