Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Як енергетики рятували птаха_0

Як енергетики рятували птаха

12 грудня 2014

Вранці, 12 грудня, добираючись на роботу, чимало хто з працівників управління ПАТ “Вінницяобленерго” спостерігав картину порятунку “братів наших менших”. Птах баклан, який належить до дуже давньої родини пернатих, а саме понад 40 млн. років, не відлетів зимувати на південь. Може вирішив, як і решта з тих його родичів, що гніздяться в краях з помірно прохолодним кліматом, залишитися на Бугу.

А може бідолазі просто не пощастило через яку хворобу або що інше. До того ж минула сніжна ніч та мороз додали лиха пташині. Під ранок, знесилений він опинився посеред річки біля управління Товариства. Якби не водії та електрик В'ячеслав Сідоренко, котрі угледіли баклана, то він би просто загинув.

- Найбільшим сміливцем виявився саме наш Слава, не побоявся крихкого льоду і, подолавши майже 30 метрів, дістав птаха, - розповіли водії.

- Що тут такого, дістав та й все. Головне, баклан живий. Хвилюємося тільки за його стан. Бідний, нічого не хоче їсти. Видно, переохолодився. Напевно, краще було аби його оглянув ветеринар, - стурбовано розповів згодом В'ячеслав Сідоренко та показав пташину, яку тимчасово притулили в одному із гаражів Товариства.

А вже через декілька годин разом з інженером підрозділу з питань забезпечення бізнесу Олександром Веровенком невгамовні рятувальники завезли баклана до Подільського зоопарку, що на вулиці Тарногородського у Вінниці. Там домовилися з його директором Євгеном Ткачиком прихистити пернатого.

- Зрозуміло, що це наш обов'язок. Птаха вже оглянув ветеринар. Виявили проблеми з кінцівками. Будемо поки спостерігати, розмістили його в ізольованому приміщенні і спробуємо вилікувати. А вашим хлопцям, які виявили таку небайдужість — щире і велике спасибі! Адже птахам взимку треба допомагати. Тільки в силах людей врятувати “братів наших менших” від голодної смерті: розвісити годівнички та постійно підгодовувати їх, - сказав під час телефонної розмови директор Подільського зоопарку Євген Ткачик.

Довідка: Баклан поширений по всій земній кулі, за винятком Південної Америки та Антарктиди. В Україні гніздиться на Дунаї, Дніпрі, на морському узбережжі, а також у окремих регіонах заходу країни; під час міграцій трапляється на більшій частині суходолу; зимує біля морського узбережжя, в низовині Дніпра та Дунаю. Все життя бакланів тісно пов’язане з водним середовищем – морським чи прісним. Оселяються вони, як правило, понад берегами морів, океанів, великих річок та озер. Види, що гніздяться в краях з прохолодним кліматом, відлітають зимувати на південь, а мешканці теплих широт живуть осіло. Здійснюючи сезонні міграції, баклани летять характерним ключем, при чому в польоті вожака регулярно змінюють інші члени зграї. Протяжність таких перельотів іноді складає до 2000 км. Древніми предками баклана були водоплавні птахи, не здатні літати. У штаті Нью-Джерсі (США) знайдені найстаріші скам’янілі рештки баклана, вік яких оцінюється в 50 млн років.

Поділитись: