Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Згадаймо про те, що не маємо права забути_0

Згадаймо про те, що не маємо права забути

14 грудня 2017

Сьогодні, 14 грудня, День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Це офіційно встановлена дата, згідно з Указом Президента України від 10 листопада 2006 року, на згадку про завершення будівництва саркофага над четвертим зруйнованим енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС) у 1986 році. Того ж року, тільки у квітні, 26 числа, саме  на цій станції сталася найбільша в історії людства техногенна катастрофа. Досі відчуваємо її наслідки. Вони могли бути ще страшнішими, якби не самопожертва  ліквідаторів, котрим  вдалося локалізувати аварію та врятувати країну і світ від радіаційного забруднення.  На жаль, більшість  з них заплатили за «мирний атом»  власним життями і здоров’ям.  Протягом лише одного місяця після аварії на ЧАЕС від отриманого опромінення загинуло  200 пожежників і працівників АЕС. Третина мільйона жителів навколо станції – евакуйованих,  більше ніж 2300 населених пунктів, розташованих на території 12 областей - радіаційно забруднені.

Аби мінімізувати  наслідки вибуху і величезного викиду радіоактивних речовин  до робіт біля  палаючого атомного реактора у квітні - травні 1986 року залучалися військовослужбовці строкової служби. Згодом величезний обсяг робіт виконували й залучені військові запасу та вільнонаймані працівники. Загалом, за неповними даними, через чорнобильський майданчик пройшли понад 600 тисяч осіб. Працювали, переважно,  вахтовим методом.

 – Приїздили одні, отримували максимально допустиму дозу опромінення  та  їхали назад. Потім  на зміну приїздили інші. Я, особисто, про трагедію дізнався одним із найперших, оскільки на той час працював старшим інспектором пожежного нагляду міста Вінниці. Вже у перші дні травня разом з іншими ліквідаторами був у 100-та метрах від розтрощеного реактора. Було справжнє пекло! Техніка від підвищеної радіації  не витримувала,виходила з ладу,  дозиметри - зашкалювали, але люди працювали чітко і думали про єдине - як швидше зупинити лихо. Щороку все те пригадується, ніби було вчора. Та, на жаль, все у меншому колі учасників тих подій. Дуже боляче втрачати друзів і прикро, що в історії нашої країни є ця страшна сторінка,  - поділився спогадами учасник тих пекельних подій, наш колега, провідний інженер з пожежної безпеки Служби цивільного захисту, моброботи і пожежної безпеки Віктор Федосєєв.

Нині, окрім Віктора Олександровича, в ПАТ «Вінницяобленерго»  працюють понад 20 ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС. Сердечна подяка їм та всім хто там був,  хто  усвідомлено і жертовно ніс свою вахту в ядерному котлі.

Вічна пам’ять тим, хто вже не з нами!  А тим,  хто в строю – побажаймо міцного здоров’я та незгасної віри у світ добра і мирного майбуття. 

Додамо,  у листопаді минулого, 2016 року,  було завершено будівництво нового укриття над четвертим енергоблоком.  Конструкція зводилася впродовж чотирьох років, коштувала державі 2,15 млрд. доларів  і розрахована  на 100 років.  

Поділитись: