Новини

Зростає кількість крадіжок електричного обладнання

08 серпня 2014

Керівництво ПАТ “Вінницяобленерго” стурбоване загостренням криміногенної ситуації навколо об’єктів електроенергетики області, яка зумовлена невпинно зростаючими обсягами крадіжок з діючих енергооб’єктів конструкцій, матеріалів та обладнання, вироблених із кольорових та чорних металів. 

Так, протягом червня місяця 2014 року тільки у Погребищенському районі зафіксовано 5 випадків крадіжок трансформаторної оливи Т-1500 з трансформаторних підстанцій, які забезпечують електропостачання 5-ти населених пунктів с. Смарженці, с. Білашки, с. Ширмівка, с. Іваньки, с. Вишнівка. 

Особливе занепокоєння викликає розвиток ситуації, пов‘язаної з розкраданням електричного обладнання, яке знаходиться під високою напругою. 

Зокрема, 29 липня 2014 року сталася крадіжка алюмінієвого дроту з високовольтної повітрянної лінії 10кВ, в районі населених пунктів Марківка та Кивачівка Теплицького району. 

5 серпня 2014 року невідомі поцупили силовий трансформатор 10/0,4 кВ потужністю 40 кВА, який знаходився в експлуатації в с. Ромашка Чернівецького району. 

Сума нанесених збитків для ПАТ «ВОЕ» по вищевказаних випадках складає близько180 тис. грн.

Обсяги крадіжок та способи їх скоєння дозволяють робити висновки, що розкрадання здійснюють не випадкові люди, а організовані злочинні угрупування. Вони добре обізнані з технологією роботи електромереж та оснащені відповідними механізмами і технікою. Зловмисники своїми діями наражають на небезпеку не тільки своє, а і життя та здоров’я громадян – мешканців сільської місцевості. Крім того завдають значний збиток підприємствам енергетичної галузі. 

Про всі випадки крадіжок повідомлено правоохоронні органи і ведеться слідство. 

Поділитись: