News
АТ «Вінницяобленерго» – personal account, transmit meter readings, call center 0 (800) 217-217 Наші юристи роз'яснюють_0

Наші юристи роз'яснюють

01 May 2024

Війна внесла значні корективи в усі сфери життя України, у тому числі і у законодавство щодо трудових відносин. Пропонуємо розглянути деякі зміни, які з’явились у підставах для звільнення та оформлення документів.

Насамперед, додалися причини звільнення під час воєнного стану:

🔸 трудові відносини можуть бути припинені у зв'язку зі смертю або визнанням безвісті зниклим робітника чи роботодавця;

🔸роботодавцю дозволяється розірвати трудовий договір з працівником, який відсутній на робочому місці понад 4 місяці, при умові, що працівник не надав інформації про причини неявки на роботу та немає жодних даних про його місцеперебування;

🔸 основою для звільнення може стати відсутність можливості забезпечити працівника роботою, наприклад, через знищення виробничих та технічних потужностей або майна роботодавця в результаті обстрілів;

🔸 роботодавець має право звільняти працівників під час відпустки та лікарняного, а також не повинен узгоджувати звільнення працівника з профспілкою, якщо він є членом такої профспілки.

Змінилися терміни, в які потрібно повідомити про звільнення: 10 днів, а не 2 тижні.

Якщо у місцевості, де розташоване підприємство, ведуться бойові дії, а також існує загроза для життя та здоров’я працівника, то працівник вправі звільнитись за власним бажанням у строк, який він зазначить у заяві про звільнення, без необхідності дотримання двотижневого строку повідомлення.

У тому разі, коли роботодавець не має можливості належним чином оформити документи щодо звільнення у паперовій формі та обмінятися оригіналами з працівником, на період воєнного часу дозволяється використовувати альтернативні способи обміну та зберігання документацією. Разом з тим, про такі альтернативні способи комунікації сторони повинні домовитись заздалегідь. Форму фіксування домовленості Закон не визначає, залишаючи це питання на розсуд сторін.

Попри поширене припущення про те, що під час війти «звільняти можна швидко і легко», насправді законодавство не дуже розширяє можливості роботодавців щодо припинення трудових відносин, пропонуючи лише деякі процедурні спрощення при таких звільненнях.

Share: