News
АТ «Вінницяобленерго» – personal account, transmit meter readings, call center 0 (800) 217-217 Нуль, фаза, земля_0

Нуль, фаза, земля

30 April 2024

В електричних мережах існує кілька термінів, які часто зустрічаються: фаза, нуль та земля.

Ці терміни відіграють важливу роль у правильній роботі електричних пристроїв. Давайте розберемо різницю між фазою, нулем і землею в електриці.

Якщо дуже дуже просто, то :

«Фаза» - це провідник, яким надходить електроенергія з джерела, яке виробляє електричну енергію (наприклад, генератора), до електричного приладу, який цю енергію споживає. «Фаза», як правило, має потенціал вище ніж «нуль». Напруга – це різниця потенціалів між «фазою» та «нулем». Вона є активною частиною електричного ланцюга, яка забезпечує енергією роботу електричних пристроїв. «Фаза» зазвичай має певне колірне маркування, наприклад, це може бути коричневий або чорний провід.

«Нуль» - це також провідник, який несе змінну напругу, але він зазвичай має нульовий потенціал щодо землі. «Нуль» служить для повернення струму до джерела електричної енергії (генератора) та забезпечення замкненого ланцюга. «Нуль» має кольорове маркування і найчастіше це синій провід. У деяких країнах нуль також може називатися "нейтраллю".

«‎Земля»‎ - це провідник, який створює низький опір між Мережею та Землею (реально, поверхнею землі чи грунтом), що дозволяє безпечно відводити небажані електричні струми у навколишнє середовище та запобігати ураженню струмом людини в тому числі у випадку обриву «Нуля» (тобто коли втрачається фізичний зв’язок по нульовому проводу з джерелом). Без «Нуля» чи «Землі» силові автомати, які встановлені в будь яких мережах, при пошкодженнях відключатися не будуть!

«Нуль» відрізняється від «Землі» тим, що має фізичний зв’язок з джерелом електричної енергії (генератором), а «Земля» такого зв’язку немає, а приєднана прямо до землі (грунту).

Небезпекою є дотик до будь яких проводів без різниці це «Фаза», «Нуль» чи «Земля». Будь який з цих проводів може знаходитись під небезпечним для людини потенціалом і дотик може призвести до ураження електричним струмом.

Будьте уважні і в безпеці, а роботу з електрикою залиште нам – фахівцям своєї справи, які знають як впоратись з будь яким небезпечним електричним потенціалом.

Share: