Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Перехід на літній час_0

Перехід на літній час

31 березня 2024

Нагадуємо, в останню неділю березня, а саме в ніч із 30-го на 31-е березня, о 3:00 необхідно перевести свої годинники на годину вперед.

У нашій країні перехід на зимовий та літній час відбувається з 1996 року згідно постанови Кабміну "Про порядок обчислення часу на території України". Восени час переводять – на годину назад, навесні - на годину вперед.

Роблять це для економії електроенергії та з урахуванням доволі великої відстані між східними та західними областями.

Якщо Україна житиме в одному часовому поясі весь рік, то це може призвести до певних незручностей. Наприклад, якщо залишити назавжди зимовий час, то на сході влітку сонце сходитиме посеред ночі - тобто сонце зійшло, а на годиннику - 3:00. І, відповідно, заходитиме близько 20:00.

Якщо залишити назавжди літній час, то в західних регіонах сонце взимку сходитиме о 9:00 і на роботу та до школи доведеться добиратися у темряві.

Чи можна відмовитися Україні від переходу часу на зимовий та літній?

Так, кажуть фахівці, за умови запровадження двох часових поясів. Але до цього доведеться переходити на літній час, а потім повертатися назад на зимовий.

Цікаво, що ідея штучно маніпулювати часом належить американському вченому, політику, дипломату, винахіднику Бенджаміну Франкліну. У 1784 році він запропонував збільшити світловий день з метою скорочення витрат на електроенергію.

Поділитись: